EL WIKI

Definició de wiki (Viquipèdia)


Un o una wiki (del hawaià wikiwiki, ràpid) és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'una wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Una de les wikis més conegudes és la Wikipedia [1].
Les característiques de les wikis, les converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa, i cada vegada són més usades en empreses i comunitats com a webs i intranets econòmiques i eficaces per a la gestió del coneixement. Molts projectes són oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap mena de filtre previ.
Ward Cunningham va crear, el 25 de març del 1995, el primer wiki, anomenat WikiWikiWeb (el nom prové del "wiki wiki bus", l'autobús llançadora de l'aeroport de Honolulu) i la descrigué com "la base de dades en línia més simple que probablement pot funcionar" [2].

Pedagogia dels wikis


D'acord amb Renée Fountain, altres valors pedagògics que tenen els wikis són:
 • Els Wikis són democràtics: Permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web és motivador ja que fomenta l'ús democràtic del web i promou la redacció de contingut per usuaris no tècnics.
 • Els Wikis incorporen la noció de contingut dinàmic en contínua actualització: La immediatesa del procés d'edició del contingut, facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.
 • La tecnologia Wiki promou l'escriptura: El format hipertext simplificat dels wikis permet concentrar-se en el contingut textual, és a dir en el procés d'escriure, sense les distraccions associades a les floritures d'altres programaris d'edició de text. La manca o limitació d'imatges també permet un major èmfasi en la redacció de contingut textual de qualitat.
 • Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics:
  Cocrear és complex, tant en el món real com en el virtual. Malgrat aquesta complexitat, els wikis han demostrat el seu potencial per generar documents de gran abast de forma col·laborativa.
 • Els Wikis amplifiquen la interacció: Amb els wikis es recuperen alguns dels trets del llenguatge oral, com els d'apropiació i recreació, i també maximitzen els avantatges de la paraula escrita com la reflexió, la recensió, la publicació de resultats acumulatius.
 • Els Wikis promouen la negociació: Els fòrums o espais de discussió que tenen associats molts wikis, eduquen en el debat obert, l'argumentació i contraargumentació promouen la cerca del consens i la presa de decisions de forma no jeràrquitzada.
 • Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta: Tot el que s'escriu és sotmès a escrutini constant de la comunitat. L'edició mutualitzada de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades. El discurs i les modificacions queden explícites, els canvis del redactat deixen traça i es pot seguir perfectament l'evolució del discurs.
 • Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable: La majoria de treballs escolars que es proposen als centres educatius tenen audiències molt limitades (normalment únicament el professor) . Quan un treball escolar té una dimensió pública àmplia i té una vocació de permanència, adquireix una altra dimensió per als alumnes. Escriure per a una audiència "real" és més motivador i comporta una major autoexigència, també pot induir l'aprenentatge de millors competències comunicatives.
 • Els Wikis promouen el voluntariat: Els valors del treball voluntari són inherents a molts projectes wiki. El professorat ha de buscar mecanismes per valorar i avaluar, qualitativament i quantitativa, les aportacions de l'alumnat en projectes com la Viquipèdia.
 • Els Wikis i l'anonimat responsable: Cal fomentar l'ètica de la participació positiva a les comunitats wiki. L'anonimat que faciliten molts wikis, ha de ser emprat de forma responsable per preservar la privacitat, no com a mecanisme d'impunitat.

Don Tapscott en el seu recent llibre "Wikinomics" explica com també les empreses han descobert el potencial del treball col·laboratiu en xarxa. Els exemples que descriuen mostren les possibilitats de les comunitats virtuals, formades per centenars o milers de voluntaris, per resoldre problemes i crear valor, de forma més eficient que les organitzacions clàssiques.

En resum podriem dir que els wikis i el treball col·laboratiu en xarxa són dels millors models de Tecnologies per l'Aprenentatge i el Coneixement (TAC).
Etiquetes de comentaris: TAC, wiki, wikipedia
Jordi Vivancos; 19 de maig de 2007.

Elecció entre bloc i wiki


 • Blocs o wikis: Presentació de Lourdes Doménech que estableix les diferències d'ús didàctic entre blocs i wikis.

 • Usos didàctics del wiki (Lu Doménech).VÍDEO EN DOT.SUB: QUÈ ÉS UN WIKI. (Anglés subtitulat)Iniciació a l'ús del wiki


TUTORIALS PER A OBRIR I ADMINISTRAR UN WIKI

1.Treballem col·laborativament: Fem un wiki (I). Lourdes Doménech

2.Treballem col·laborativament: Fem un wiki (II). Lourdes Doménech

3.¿NOS HACEMOS UN WIKI? Tutorial en SLIDESHARE d'Ana M. OVANDO
Crear wikis
View more presentations from Ana Ovando. (tags: wiki wikis)

4. Tutorial en Pdf per a obrir i gestionar un wiki en WIKISPACES. Molt clar i útil. En castellà. (Lourdes Barroso)

Manuals i enllaços per a la iniciació al wiki
 1. CURS DE WIKISPACES, de VicençMartínez (en català)
 2. FEM UN WIKI (wikitaller per a crear un wiki i gestionar-lo). Lourdes Doménech, (en català).
 3. Creació i gestió d'un wiki (amb tutorials multimèdia molt clars), per Lourdes Barroso. Un clàssic, (en castellà).
 4. El wiki en wikispaces (Carlos Cabanillas)
 5. Manual en línia de Wikispaces: http://d.scribd.com/docs/15cqgrlerbcjrkdlicbb.pdf
 6. Wikis estrangeres sobre aprenentatge digital: http://nswinnovations.wikispaces.com
 7. Aprendices
 8. WIKIS EN EDUCACIÓ: Selecció de wikis favorits feta per Felipe Zayas
 9. Mister Wong: selecció de wikis favorits d'Antoni de la Torre.
 10. Regles de marcatge textual: (en castellà)


Wikis per a la formació del professoratWiki col·laboratiu del professorat de llengua


Altres experiències amb wikis aplicades a l'aula

Enllaços d'interès sobre els wikis (AulaWiki21) (cast.)

"Los wikis, esas webs siempre en marcha",
post de Felipe Zayas en Darle a la lengua el 28 d'octubre de 2008.